Catalogus als communicatietool

De kracht van print

Tegenwoordig is bijna alles online. Maar toch is het wenselijk om er af en toe eens een stukje drukwerk in je hand te hebben en niet op een scherm te hoeven kijken. ​​Een gedrukte catalogus biedt de mogelijkheid om bij de ontvanger een authentiek gevoel op te roepen. Het is dan een uitstekende marketingtool om je te onderscheiden in de markt.

Iris van Roij avatar
Geschreven door:
Leestijd:
3 minuten

Uitstraling

Een gedrukte catalogus is een overzichtelijk communicatiemiddel dat een perfecte look and feel weergeeft van de huisstijl en identiteit van het merk. Wanneer de catalogus op de juiste manier gedrukt en afgewerkt wordt, geeft dit een professionele uitstraling. Een voordeel is dat deze ook bewaard kan worden, op tafel blijft liggen en dus in beeld blijft.

Het verspreiden van een catalogus biedt een aantal voordelen voor bedrijven en organisaties:  

  1. Een catalogus op papier wordt makkelijk ter hand genomen om eens door te lezen, op kantoor of thuis. Het wekt bovendien snel de interesse in de producten op. Ook wordt een catalogus er sneller bij gepakt en is er minder afleiding aanwezig dan bij online communicatie.
  2. Facts en figures worden op een duidelijke en overzichtelijke wijze weergegeven, waardoor de informatie in een keer wordt overgebracht. 
  3. Wanneer de klant regelmatig een catalogus ontvangt en hierbij persoonlijk wordt ​benaderd, wordt er een langdurige relatie met de klant opgebouwd.
  4. Tot slot communiceert een catalogus ook de beleving van het merk, vooral als deze in de look and feel en tone of voice is gemaakt. Een visitekaartje van de organisatie dus.

‘De catalogus valt bij Pilot fans zo in de smaak dat we een half jaar na dato alweer toe zijn aan een tweede druk.’

– Tim Blankers

Pilot Cycles en Bonkend 

Een mooie samenwerking met Pilot Cycles leidde tot een inspirerende catalogus voor hun klanten. Ik vroeg Tim Blankers, de marketing manager van Pilot Cycles, hoe hij de samenwerking en catalogus heeft ervaren.

​​​‘Onze fietsen moeten in een mooie, overzichtelijke brochure, op de juiste manier gepresenteerd worden. Het moet inspireren en uitdagen. Dus geen kille en saaie catalogus. De beleving moet centraal staan. Dat was het doel en de opdracht waarmee we bij Bonkend aanklopten. In een enthousiast eerste gesprek met de creative director en studio manager van Bonkend was al snel duidelijk dat we op één lijn zaten over de richting die we op wilden met het ontwerp. Zelf geschoten beelden op locatie met veel groene natuur is de basis geworden voor onze catalogus. Dit alles ondersteund met duidelijke productfoto’s.​​’

‘Om de (naar goed gebruik net wat te krappe) deadline te halen ging Bonkend direct voor ons aan de slag en kwam met een mooie conceptversie, die we in goed overleg transformeerde naar een indrukwekkende definitieve versie. De drukker werd aan het werk gezet en het eindproduct werd precies op tijd bij Pilot afgeleverd.’

​​​De catalogus valt bij alle Pilot fans zo in de smaak dat we een half jaar na dato alweer toe zijn aan een tweede druk.

Wil jij net zoals Pilot Cycles een catalogus op maat?

Neem gerust contact op!