Infographics een complexe boodschap in één oogopslag duidelijk

De veelzeggende infographic

Infographics. Helemaal van deze tijd. Veelzeggende illustraties die op een heldere manier data, kennis of informatie overbrengen. Ze worden gebruikt als een grafische samenvatting van een vaak complex verhaal en bestaan uit kleine, krachtige teksten, afgewisseld met grafieken, illustraties en data. Dus zoek jij een slimme manier om lange saaie teksten op een creatieve manier weer te geven? Maak dan gebruik van infographics! Duidelijk, visueel en aantrekkelijk om te lezen.

Sanne Drieenhuijzen avatar
Geschreven door:
Leestijd:
2 minuten

Wat zijn de voordelen van infographics?

Dankzij infographics kan complexe informatie op een duidelijke en begrijpelijke wijze worden overgebracht, doordat de tekstgegevens visueel worden weergegeven en de boodschap zo beter en sneller blijft hangen. Mensen zijn immers visueel ingesteld. In een infographic staat overzichtelijke en visuele data zoals tabellen, grafieken, afbeeldingen, maar ook korte, krachtige teksten.

Voorliefde voor beeld

De mens laat in de gehele geschiedenis zijn voorliefde voor beeld zien, kijk maar eens naar de eeuwenoude grottekeningen. Vandaag de dag zie je dat terug in de grote populariteit van Instagram en Pinterest. Een beeld komt sneller binnen dan tekst en wordt beter onthouden. Het gebruik van visuele content als onderdeel van jouw boodschap zou dus geen vraag moeten zijn, maar een must.

“één beeld zegt meer dan duizend woorden”

De inhoud en het visuele aspect moeten nauw met elkaar verbonden zijn. Door de juiste combinatie van beeld en tekst kan de boodschap snel en correct worden overgebracht. Ook het gebruik van kleur is belangrijk, zo kan er onderscheid gemaakt worden tussen de diverse data. Dit zorgt ook voor de herkenbaarheid van de afzender. Met andere woorden, maak zeker gebruik van het kleurenpallet van jouw huisstijl en visuele identiteit.

Wanneer zet je infographics in?

Infographics kunnen voor veel doeleinden worden gebruikt. Denk hierbij aan het visueel maken van doelstellingen, rapportages, processen, resultaten en jaarverslagen. Bonkend heeft er door de jaren heen heel wat mogen maken, voor uiteenlopende opdrachtgevers, verschillende doeleinden en doelgroepen. Elk jaar maken we voor Woningbouwvereniging Bergopwaarts diverse infographics voor haar steakholders. Zo worden ze op de hoogte gebracht en gehouden van diverse onderwerpen. Uiteindelijk worden hier zelfs animaties van gemaakt. Noem het maar bewegende infographics die het verhaal vertellen. Eventueel met een voice-over en ondertiteling.

Aan de slag! 

Ben jij nieuwsgierig geworden hoe dit eruit kan zien voor jouw project? Neem dan zeker contact op en wellicht gaan wij samen aan de slag met het realiseren van een passende infographic!