Ondernemerschap volgens Coen Blankwaard

Dag van de ondernemer

Vandaag is het Dag van de Ondernemer. De dag waarop er aandacht is voor het belang van ondernemers voor Nederland. Een mooi moment om eens een rasechte ondernemer aan de tand te voelen over het ondernemerschap. Ik vraag Coen Blankwaard, creative director en founder van Bonkend hoe het is om ondernemer te zijn, of de verwachtingen die hij had overeenkomen met de realiteit en hoe hij de toekomst voor zich ziet.

Sanne Drieenhuijzen avatar
Geschreven door:
Leestijd:
9 minuten

Waarom ben je ondernemer geworden?

Dat is een goede vraag. Volgens mij word je geen ondernemer, maar ben je het. Bij mij zit het er al van jongs af aan in. Ik nam altijd al de leiding. Ik heb vier jaar voor een baas gewerkt als artdirector. Toen kwam er een moment dat ik dacht: nu vind ik het wel mooi geweest, ik wil iets voor mezelf.

Ik ben de ondernemerschap begonnen om mijn eigen beslissingen te kunnen nemen en mijn eigen koers te bepalen. Ik moest in het begin keihard werken, zeven dagen in de week, je bent nooit vrij. Tegelijkertijd kreeg ik er ook veel vrijheid voor terug. Ik kon mijn eigen ideeën en doelstellingen nastreven. Maar er zit ook een keerzijde aan het ondernemersvak. De eerste jaren was ik veel op pad en weinig thuis. Wanneer het goed gaat met het bedrijf geeft je dat een bepaalde vrijheid en voldoening. Dat maakt het waard om ondernemer te zijn.

Wat vind je het leukst aan ondernemerschap?

Ik ben met veel verschillende dingen bezig en ik werk met hele leuke mensen. Zo ben ik veel in contact met de medewerkers van Bonkend, dit zijn jonge mensen die veel interessante nieuwe ideeën hebben. Ook ben ik bezig met klanten in alle takken van sport. Voor mij is het heel afwisselend omdat ik in heel veel verschillende branches kom en elke afspraak anders is. Ik ben altijd bezig voor andere en nieuwe merken. Het feit dat ik alles zelf kan bepalen vind ik mooi.

Wilde je altijd al ondernemer worden?

Ja, ik denk het wel. Op de lagere school wilde ik architect worden met een eigen architectenbureau. Dit is uiteindelijk wat anders geworden, maar het creatieve zat er altijd al in. Zelfs toen ik nog voor een baas werkte, was ik al een ondernemer. Ik was voor veel dingen verantwoordelijk, zoals voor klanten, personeel en het doen van de inkopen. Later dacht ik: dit kan ik zelf ook.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik haal veel inspiratie uit kunst. Kunstenaars die me inspireren zijn Picasso, Jean-Michel Basquiat en Andy Warhol. Dat zijn grote helden voor mij. Ook ondernemers als Steve Jobs en Paul Smith zijn voor mij een grote inspiratiebron. Ik raak geïnspireerd door mensen met een filosofie en een verhaal. Mensen die iets wilden bereiken en ook echt iets hebben bereikt.

Inspiratie als ondernemer, maar ook als creatieve man, haal ik uit op pad gaan. Door dingen te zien, naar een museum te gaan en steden te bezoeken als Amsterdam, Zwolle en Maastricht.

Het liefst doe ik dat alleen, zodat ik helemaal zelf kan bepalen wat ik kan doen. Nu zit ik ook weleens alleen in een restaurant. Ik pak dan mijn iPad en laptop erbij en niemand die er wat van zegt. Dan zit ik in mijn eigen wereldje en maak ik er een inspirerende dag van die ik zelf kan invullen. De laatste keer dat ik zo’n dag op stap was, bezocht ik Amsterdam. Ik had toen 22 kilometer gelopen en was op veel bijzondere plekken geweest. Ik liep in de middag een echt Amsterdams kroegje binnen en had direct contact met de mensen daar. Voor je het weet heb je een gesprek over van alles en nog wat en daarna ga je weer verder.

‘Inspiratie is voor mij tot mezelf komen en af en toe stil staan bij hoe ver ik ben gekomen.’

– Coen Blankwaard

Soms heb ik een project en zet ik alles aan de kant. Dat is prima en daarna focus ik weer op mezelf, dat heb je ook nodig. Tot ik thuis ben sta ik alleen maar aan en ben ik in dienst van anderen. Als ik thuiskom, eet ik lekker en pak ik daarna een glaasje wijn en dan is het ook klaar. Vroeger kwam ik thuis, ging ik avondeten en daarna nog drie uur aan het werk. Ik merk dat ik, nu ik wat ouder word, ook mijn Quality time belangrijker wordt.

Inspiratie is heel belangrijk. Ik hoop dat dat voor iedereen bij Bonkend geldt. Je hebt inspiratie nodig en als je er niet voor open staat, gaat het niet gebeuren. Als je de deur open zet ga je vanzelf dingen zien. Dat sla je onbewust op. Wanneer jij die informatie nodig hebt, komt het in je brein naar boven. Dat vind ik wel mooi. Dat je eigenlijk een soort harde schijf bent die rondloopt.

Op welk werk dat jullie als onderneming geleverd hebben zijn jullie het meest trots?

We zijn vooral trots op waar we nu staan en niet op één bepaald project. We krijgen steeds meer klanten, grote klanten. Ik hoop dat iedereen van ons daar trots op is, omdat we dat samen hebben gedaan. Ik praat het liefst als ‘we’ en niet als ‘ik’. Daarom zit mijn naam ook niet meer in Bonkend. Vroeger was de naam van mijn onderneming: ‘Blankwaart idee&vorm’.

Toen werkte dat heel goed, omdat ik heel bepalend was in de onderneming. Nu sta ik er heel anders in. Als ik iets nieuws doe, wil ik het samen doen en niet dat het alleen aan mij hangt.

Welke uitdagingen gaan er nog komen met de ondernemerschap?

Als ik naar de toekomst kijk, zie ik Bonkend draaien zoals we nu draaien. Het liefst met wat mensen erbij en dus ook meer opdrachten. Wij willen als bureau kwalitatief en kwantitatief groeien. Een Eindhovens bureau zijn dat ertoe doet. Ik wil dat onze naam bij de eerste drie bureaus in de regio genoemd wordt.

Van al onze klanten maken we een sterk merk en dat wil ik ook bereiken met Bonkend. Dat het gaaf is om hier te werken en om hier te zijn. Ik denk dat wij hier nog niet zijn, maar we hebben wel doelstellingen en uitdagingen. Ik vind het gaaf als je jouw merk letterlijk kan uitdragen, dit kan met een pet, trui of jas zijn. Zo zie en omarm je Bonkend ook echt als merk. Mensen moeten het merk echt beleven en tegenkomen op een raam, trui en op socials.

Zou de Coen van vijf jaar geleden trots zijn op waar jij nu staat?

Absoluut. Ik zit steeds dichter bij de droom. Ik ben al heel trots, maar we zijn er nog niet. We moeten nog even door. We hebben nog heel veel potentie. De komende vijf jaar vind ik nog spannender dan de afgelopen vijf jaar.

Waar hoop je over vijf jaar te staan met Bonkend?

Over vijf jaar is Bonkend een bureau met dubbel zoveel medewerkers als nu. We hebben ons meer en meer gespecialiseerd, zodat we echt het werk doen waar we goed in zijn. Dat we online en offline producten kunnen blijven aanbieden, maar wel de nadruk houden op de branding en het bouwen en het neerzetten van een merk, op het sterk maken van een merk. Op het gebied van communicatie willen wij nog groeien, zodat we meerdere disciplines in huis hebben. Bijvoorbeeld dat we een tekstschrijver hebben en ook iemand voor de communicatie. Ik wil een totaalplaatje aanbieden om een sterk merk te bouwen. Dat moet ik samendoen met mensen die hier werken en klanten. Maar misschien ben ik zelf over vijf jaar wel met hele andere dingen bezig, dat weet ik niet.

Komt de verwachting die je had van ondernemerschap overeen met de realiteit?

Ik heb altijd gedacht dat het zo zou moeten zijn. De stip op de horizon moet je blijven zien en daar moet je naartoe werken. Het ondernemen heeft voor- en nadelen. Sommige dingen kun je vooraf niet voorzien, maar je moet vooral je eigen pad blijven volgen. Soms betekent dit dat er een grote beslissing of keuze gemaakt moet worden om je doel te kunnen bereiken. Dit kan betekenen dat je van oude gewoontes af moet stappen.

Welke eigenschappen hebben jou verder geholpen met ondernemerschap?

Doorzettingsvermogen, creativiteit, sociaal zijn en eerlijkheid. Ook het hebben van voldoende kennis en een duidelijke visie hebben mij hierbij geholpen.

Als deze organisatie een persoon zou zijn, wat zouden dan de karaktereigenschappen van deze persoon zijn?

Creatief, meedenkend, eigenzinnig, veelzijdig, eerlijk en anders.

Om te ondernemen moet er keihard gewerkt worden. Heb jij een balans gevonden tussen werk en vrije tijd?

Jawel. Dat blijft moeilijk als er dingen tussen komen. Zeven dagen in de week werken is het niet meer. Mijn vrouw doet het financiële gedeelte, dus we hebben het er vaak s ‘avonds nog over. Zaterdag en zondag ben ik niet meer op de zaak. Vroeger was ik dat wel. Dan nam ik de week door en keek ik wat er de komende week gedaan moest worden. Het was dan lekker rustig, dus had ik alle tijd om bijvoorbeeld nog wat offertes te sturen. Nu breng ik het weekend met mijn vrouw door en doen we leuke dingen. Dat vind ik belangrijk.

Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit?

Mijn ideale dag is een afwisselende dag met twee of drie afspraken bij bestaande of nieuwe klanten. Ik praat dan over nieuwe en lopende projecten, vooral hoe we elkaar inspireren en vooruit helpen. Dus het lekker op pad gaan en goed contact houden vind ik erg belangrijk. Terug op de zaak bespreken we de voortgang van de projecten, verdelen we de taken en zetten we deadlines op.

Benieuwd naar wat ik voor jouw onderneming kan betekenen?

Neem dan gerust contact met ons op!