HET KATOENPAD

HET GEHEIM VAN HET VERDWENEN KATOENPAD

Brand strategy
brandstory

Brand identity
naamontwikkeling
visuele identiteit
tone-of-voice
look and feel
beeldtaal
typografie

Brand experience
print
illustratie
webdesign
webdevelopment
point of sale
signing

Verbinding tussen twee historische dorpskernen

Vanuit Gemeente Geldrop-Mierlo was de wens om de inwoners van de gemeenten zich meer met elkaar verbonden te laten voelen. Uit een plattegrond uit 1832 bleek dat er vroeger een Katoen Pad liep door het heidegebied. Over het Katoenpad liepen vroeger de thuiswevers van Mierlo naar de textielfabrieken in Geldrop om hun werk af te leveren. De gezamenlijke geschiedenis van de kernen Geldrop en Mierlo ligt in de historische rol die ze hadden in de textielindustrie.

Het Katoenpad is een historische wandelroute tussen Geldrop
en Mierlo die de rijke geschiedenis van de lokale textielindustrie belicht. Het pad is opnieuw aangelegd en biedt bezoekers een interactieve ervaring door een beleefpad met bijbehorende app en boek, waardoor het verleden tot leven komt.

“Maria, Woes en Sem leefden in verschillende tijden maar hadden wel iets gemeen.”

Sanne Drieenhuijzen

Foto by Gudok.photo

Historische context

Het Katoenpad dankt zijn naam aan de textielindustrie, die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van Geldrop. In de 19e en vroege 20e eeuw was met name de productie van wol een belangrijke economische pijler in deze regio. Het pad volgt precies de route die vroeger door thuiswevers werd gebruikt om van Mierlo naar de fabriceurs in Geldrop te lopen.

katoenpad kaart


Voor jong en oud een spannende beleving!


Je vindt het Katoenpad op de Molenheide, tussen Mierlo en Geldrop. Op de kaart zie je waar het pad loopt. In het bos zijn verschillende elementen uit het boek teruggebracht. 

Er wordt geblogd over het Katoenpad

Karakters

Sem

Sem komt uit Mierlo en woont met zijn vader vlakbij de Molenheide, het bos waar het Katoenpad zich bevindt. Sem vindt bij zijn oma op zolder een kaart in een oude schatkist.

Woes

Woes is een thuiswever. Samen met zijn vrouw spinnen en weven ze garens en lakens in opdracht van fabriceurs in Geldrop. In hun huis hebben ze een zelfgebouwd weefgetouw staan.

Maria

Maria werkt in een herberg in Geldrop. Daar bedient ze lokale arbeiders die graag wat komen drinken in de herberg.

Boek

Het avonturenboek ‘Het geheim van het verdwenen Katoenpad’ draait om Sem, een nieuwsgierige jongen die op zolder bij zijn oma een mysterieuze, oude landkaart ontdekt. Deze kaart blijkt het startpunt van een spannend avontuur, waarin hij op zoek gaat naar antwoorden over het geheim van het Katoenpad. 

Hoewel het verhaal fictief is, zit het vol historische verwijzingen naar het rijke textielverleden van de gemeente Geldrop-Mierlo. Tijdens zijn zoektocht ontdekt Sem onder andere hoe de regio ooit een bloeiend centrum van de textielindustrie was.

De combinatie van fictie en historische feiten maakt het boek niet alleen spannend en avontuurlijk, maar ook leerzaam. Het helpt kinderen en volwassenen om op een toegankelijke manier kennis te maken met het verleden van Geldrop-Mierlo. Het boek vormt de basis voor de AR-ervaring op het Katoenpad, waar lezers daadwerkelijk door de gebieden kunnen wandelen waar Sem zijn avontuur beleefde. De app en het beleefpad brengen het verhaal tot leven.

‘Het Geheim van het Verdwenen Katoenpad’ is geschreven door Marianne Canters. Marianne over het boek: ‘Het Katoenpad verdween ooit letterlijk van de kaart. Omdat er lange tijd niet meer over werd gesproken, wist tot voor kort bijna niemand in Geldrop nog van het bestaan ervan. Een enkeling kon zich herinneren dat het spookte op dat deel van de heide en later in het bos, maar de meeste inwoners wisten dat niet eens meer. Over het pad liepen wevers van Mierlo naar Geldrop. En van de een op de andere dag niet meer. Dat integreerde mij. Ik wilde weten wat daar was gebeurd.’

2

drukgangen

1.500

verkochte boeken

eerste drukgang

750

boeken

tweede drukgang

9

verkooppunten

Officiële opening van het Katoenpad

Spelenderwijs leren: het beleefpad biedt een unieke, interactieve ervaring voor jong en oud.

Het beleefpad is een kort, speciaal ontworpen deel van de 6-7 kilometer lange route die door het bos van Mierlo naar Geldrop loopt. Hier kunnen kinderen spelen en ontdekken via verschillende speeltoestellen en verwijzingen naar het boek ‘Het geheim van het verdwenen Katoenpad’.

Bezoekers kunnen de Katoenpad app gebruiken om plaatjes te scannen die langs het beleefpad verstopt zijn, en zo het spel te spelen en de avonturen van Sem, Maria en Woes te ontdekken. Het beleefpad is meer dan een wandeling: het is een speelse, leerzame reis door de natuur en het historische verhaal van het Katoenpad.


Augmented Reality App

Een avontuurlijke wandeling waar het verleden tot leven komt, gecombineerd met moderne technologie.

Met de Katoenpad app bieden we een unieke augmented reality ervaring die bezoekers van het Katoenpad meeneemt op een speurtocht vol historie en mysterie. Het spel is simpel: zoek naar Sem, Maria en Woes, de hoofdrolspelers uit het boek ‘Het geheim van het verdwenen Katoenpad’. Hun silhouetten zijn verstopt langs het pad en kunnen met de app worden gescand.

Door de bordjes te scannen, ontdek je de rijke historie van Geldrop-Mierlo maar ook wat er nu te beleven is. Daarnaast speel je achievements vrij. Deze interactieve beleving maakt van een wandeling een spannende ontdekkingstocht, waarin jong en oud samen leren en genieten. De Katoenpad app verbindt verleden, natuur en technologie op een toegankelijke en leuke manier!

Videomateriaal voor contentcreatie

Om de app extra kracht bij te zetten, hebben we fragmenten uit het boek vertaald naar video’s. Dankzij de samenwerking met het Boerenbondsmuseum in Gemert hebben we de sfeer en het tijdsbeeld nauwkeurig kunnen weergeven.

2.000+

totale downloads

41

gemiddelde downloads per maand

8.5%

conversiepercentage

Foto’s by Gudok.photo

Communicatiemiddelen

Voor de promotie van het Katoenpad zijn verschillende communicatiemiddelen ingezet, zoals folders, kleurplaten voor horeca, en zelfs een levensgrote ‘kijkdoos’.

Ik wil meer zien!